Czym charakteryzują się orzeszki pini?

10 czerwca 2020 Agata 0 Comments

W czasach starożytnych orzeszki pini były już cennym lekiem. Sosny były sadzone na wszystkich obszarach przybrzeżnych, gdzie były dostępne. Wynika to z faktu, że te niesamowite małe ziarna zawierają wiele cennych składników odżywczych.

Czym są orzeszki pini?

Orzeszki pini są nasionami kilku gatunków sosny, gównie rozpowszechnionych w północnej części Morza Śródziemnego i południowej części Morza Czarnego. Orzeszki pini są małe i owalne w kształcie, o bladym kolorze, kremowe i słodko-kwaśne w smaku. To połączenie pozwoliło na wiele rodzajów wykorzystania w przemyśle kulinarnym i kosmetycznym.

Zastosowania w kuchni

Olej z orzeszków pini tłoczony na zimno i zawiera wiele cennych minerałów. Jest łatwo wchłaniany przez ciało. Inne wersje prasowane są również przydatne dla poprawy metabolizmu. Jest on stosowany głównie w przemyśle cukierniczym. Ponadto, orzeszki pini mogą być spożywane jako przekąska lub dodawane do koktajlu owocowego. Są one często spożywane przez wegetarian, ponieważ są wartościowym źródłem białka, zwłaszcza dla tych. Można je dodawać do:

  • ciast,
  • deserów,
  • sałatek,
  • pesto.

Co jest zawarte w orzeszku pini?

Orzeszki pini są wyjątkowo bogate w witaminy oraz minerały. Zjedzenie kilku z nich każdego dnia pomoże nam zaspokoić codzienne potrzeby organizmu w zakresie wielu składników odżywczych. Orzeszki pini są doskonałym źródłem energii, ponieważ są bogate w białko. Ze względu na magnez poprawiają pracę mózgu, działają jako środek antystresowy i są doskonałym stymulantem do prawidłowego funkcjonowania mięśni. Zawierają orzeszki pini także cynk, czyli element uważany za afrodyzjak, który dodatkowo wpływa na formę skóry i paznokci, a także wzmacnia układ odpornościowy. Witamina E zapobiega starzeniu się, ma właściwości antyoksydacyjne i broni przed miażdżycą tętnic. Witamina B1 wspomaga koncentrację i pamięć, a witamina C wspomaga układ odpornościowy organizmu.

Wpływ orzeszków pini na zdrowie

Orzeszki pini polecane są w okresach prężnej pracy umysłowej i wysokiego spożycia kofeiny. Zalecane są do spożycia w stanach zmęczenia i bezsenności. Pomaga w zdenerwowaniu, a także oprawia wzrok. Oprócz tego, zmniejsza apetyt. Stymuluje syntezę białek i powstawanie czerwonych krwinek. Utrzymuje prawidłową pracę mięśni oraz zapobiega tworzeniu się blaszek miażdżycowych. Zapobiega tworzeniu się komórek nowotworowych. Leczą zaburzenia żołądkowo-jelitowe, dystrofię mięśniową, zaburzenia krążenia, zaburzenia tarczycy i reumatyzm.

Jedzenie zdjęcie utworzone przez freepik - pl.freepik.com